REGALS PER FOTÒGRAFS
S'acosta el Nadal i és una època en què es fan molts regals, als familiars, als amics i als amics imaginaris. Molts cops no sabem que regalar, però si la persona a qui hem de fer el regal és aficionada a la fotografia, ja teniu la solució, regaleu-li un accessori fotogràfic.
Hi ha molts tipus d'accessoris fotogràfics, alguns per a tasques molt concretes que per encertar si agradaran o no, cal conèixer els interessos del fotògraf i en molts casos les característiques del seu equip. Per això en la següent llista hem triat accessoris d'ús molt generalitzat que puguin ser útils per a qualsevol aficionat a la fotografia.
Corretges
Un accessori habitual és una corretja, la majoria de càmeres venen amb una de fàbrica i el motiu per canviar-la potser perquè s'ha deteriorat amb el pas del temps, perquè en volem una de més còmode o una amb un disseny més al nostre gust.
Les possibilitats si escolliu una de clàssica (La corretja enganxada als dos costats de la màquina) són infinites, cal mirar que sigui còmoda, sobretot la part del coll que sigui mínimament encoixinada, que no tinguin vorells que puguin fer rascades quan es porta molta estona. Respecte al disseny poden ser amb el nom de la marca de la càmera, sense, negres, de colors o actualment es fan amb una gran varietat d'estampats i materials, cal conèixer el gust del destinatari.
Un tipus menys conegut i molt còmode de corretja són les que es porten creuades amb la càmera penjada cap per vall i que se subjecta amb la rosca inferir de la càmera, la que es fa servir per subjectar la càmera al trípode, és un sistema molt ergonòmic i té un accés molt ràpid a la càmera.
Una altra opció són les corretges de mà, són còmodes però a tothom no li agrada portar la càmera tota l'estona a la mà.
Fundes, bosses, motxilles
Tot i que actualment hi ha una tendència a dur la càmera penjada al coll sense protecció hi ha cops que va bé portar-la protegida.
Podem triar una FUNDA a on només hi cap la càmera, pesa poc, fa poc embalum i es pot treure i posar fàcilment la màquina de retratar.
Una BOSSA és una mica més gran i permet portar algun altre objectiu i algun petit accessori o una MOTXILLA on portar tot l'equip fotogràfic (càmera, objectius, flaix i altres accessoris).
A l'hora de comprar aquest accessori cal primer de tot saber aproximadament el volum de l'equip que hi volem posar (saber la marca i model ens ajudarà molt). També cal mirar que estigui ben encoixinat i tenir en compte la possibilitat que estigui impermeabilitzat, especialment les motxilles.
Kit de neteja
Un altre accessori és un kit de neteja. Bàsicament és una pera d'aire, un pinzell de pèl sua (especial per òptica) i un drap de microfibra. Molts kits inclouen un líquid de neteja, però no tot hom és partidari d'utilitzar-lo.
Es pot comprar tot el kit sencer. Acostumen a anar amb un estoig o bossa per guardar-ho i transporta-ho o els diferents elements per separat.
Targetes de memòria
Un accessori imprescindible és la targeta de memòria. Tots els aficionats en tenen, però és un accessori que sempre va bé tenir-ne alguna de mes. A l'hora de comprar una targeta de memòria hem de tenir en compte tres característiques: Primera, el tipus de targeta, la majoria de càmeres actuals utilitzen targetes SD (pot ser que siguin d'un altre tipus si la càmera és molt antiga o algun model molt professional). Segona, la capacitat es mesura en GB, n'hi ha de moltes capacitats, les més habituals per fotografia són de 16, 32, 64 o 128 GB. Les càmeres actuals poden fer servir qualsevol capacitat, però algunes càmeres antigues només poden fer servir fins a 32 GB.
Tercera, la velocitat d'escriptura. A aquesta característica molts compradors no li donen molta importància perquè amb qualsevol valor es podran fer fotos, però si la targeta no és de la velocitat adequada, no es podrà obtenir el màxim rendiment de la càmera. Explicar aquest paràmetre acuradament requeriria un article sencer i per tal de no atabalar al possible comprador, direm només les indicacions que cal tenir en compte per un ús habitual en fotografia. La velocitat de gravació està indicada a la targeta amb un codi. A la pràctica hi ha diferents tipus de codificació i les targetes molts cops porten diferents codis que volen dir informacions similars. Per simplificar el sistema més antic ho indica amb una circumferència incompleta (una mena de C) dins de la qual hi ha un número Per fotografia es recomana que aquest número sigui un 10 (class10). Un altre tipus de classificació es representa amb una mena de U amb un número dins. En aquest cas un 1 és suficient (n'hi ha amb un 3, aquest valor és interessant si s'utilitza la càmera en ràfega, si el preu és similar, també pot ser una bona opció).
Les targetes es fabriquen també en format microSD, es poden fer servir utilitzant un adaptador igual que les SD de les mateixes característiques (l'única pega és que s'utilitza una pesa més i amb el temps podria fer mal contacte).
Per últim cal triar la marca, actualment les marques més fàcils de trobar i que tenen molt bones crítiques són SanDisk i Lexar.
Bateries
Una segona bateria (o tercera) és molt útil, sobretot per persones que fan moltes fotografies durant moltes hores seguides, i especialment pels usuaris de càmeres mirrorless.
A l'hora de comprar una bateria cal saber la marca i el model de la càmera. Les de la mateixa marca són les millors, tenen millor rendiment, fiabilitat i garanties, però es poden trobar de clòniques a preus molt més baixos que també donen molt bons resultats. A l'hora de comprar una bateria clònica és bo deixar-se aconsellar per un establiment de confiança.
De tots aquests accessoris fotogràfics hi ha un gran ventall de models i preus per triar, poder alguns a primera vista no són espectaculars, però tots ells són d'utilitat pels aficionats a la fotografia, i segur que els agradarà.